Mindfulness – of op mindfulness gebaseerde therapie – kan helpen bij tal van problemen zoals slecht slapen, angst gevoelens, somberheid en stress.
Ontstaan mindfulness
Mindfulness is bedacht door Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse moleculair bioloog. Omdat hij zelf baat had bij meditatie en yoga, dacht hij dat mediteren zijn patiënten misschien ook zou helpen.
Van oorsprong is meditatie een spirituele techniek die door aanhangers van allerlei religies beoefend wordt. Kabat-Zinn wilde zijn methode geschikt maken voor alle gezindten.
Ondertussen is er steeds meer wetenschappelijk bewijs(bv op Immuunfuncties Davidson en collega’s (2003) en Chronische pijn Oskam en collega’s (2009))dat mindfulness werkt en heeft de methode over de hele wereld navolging gekregen.
Wat is het precies?
Het betekent stil staan bij wat er in dit moment gebeurt zonder hierover te oordelen. Het gaat over een manier van leven waarbij je opener en bewuster in het leven staat. Dat klinkt eenvoudig, maar hoe vaak zijn we niet bezig met het verleden of met de toekomst? Vaak worden we in beslag genomen door (vervelende) herinneringen, dagdromen en fantasieën over de toekomst. We zijn meesters in het bedenken van allerlei toekomstscenario’s. We zijn zo vaak met onze gedachten ergens anders dat we meestal niet “echt” in ons eigen leven aanwezig zijn. We handelen dan vanuit de automatische piloot en als we al enigszins bewust zijn, dan nog komt ons handelen voort uit onze onbewuste patronen en gewoontes. Negatieve gedachten mogen er best zijn, maar je hoeft er niks mee te doen. Door te oefenen met deze techniek, kunnen fysieke en psychische klachten afnemen. Je gaat bewuster leven en minder piekeren over het verleden en de toekomst.
Wat mindfulness precies inhoudt, begrijp je het beste als je ermee aan de slag gaat.