Doe vriendelijk dag

Bedrijfsfysiotherapie en Advies rondom arbeid en gezondheid

Zeg vandaag tegen iedereen die je tegenkomt eens vriendelijk gedag, maak een praatje in de rij bij de kassa en je zal zien… er ontstaat een mooi gesprek.

Ik zou deze ‘doe vriendelijk dag’ willen koppelen aan werkplezier.

Door de huidige krappe arbeidsmarkt en de personeelstekorten kan sneller werkdruk ontstaan dan wenselijk. Hoe kan er gezorgd worden dat ondanks de werkdruk toch werkplezier blijft bestaan. Dat de sfeer goed is en collega’s vriendelijk naar elkaar zijn.

Werkplezier betekent dat je met plezier je werk kan uitvoeren en dat je energie haalt uit je werkzaamheden. Betrokkenheid bij werk, zelfstandigheid hebben en autonomie hoe werkzaamheden in te delen kunnen daaraan bijdragen.  Zolang als werkdruk behapbaar is hoeft het geen probleem op te leveren, kan het ook een uitdaging geven en voldoening als het gelukt is.

Voor werkplezier is het belangrijk dat je prioriteiten kan stellen, bedenkt wat binnen jouw cirkel van invloed ligt. Ga op een vriendelijke manier met een collega in gesprek om processen te stroomlijnen. Doe dat voordat er ergernis ontstaat, dan loopt het gesprek ook beter. Een goede manier is feedback geven en ook benoemen wat er goed gaat.

Zorg daarnaast dat je weet wat zorgt voor jou bevlogenheid en zorg dat je je zoveel als mogelijk bezig houdt met werkzaamheden waar je energie van krijgt en dat dat zeker opweegt tegen werkzaamheden die je minder energie geven. Sommige taken kunnen voor jou lastig zijn en voor je collega een uitdaging. Verdeel dat goed.

Naast werk is er ook privé, een baan moet de andere rollen die je in privé hebt niet in de werk staan. Door werk goed te plannen(time management) zorg je dat er ook tijd overblijft voor ontspanning.

Ook op het werk een pauze moment en even ontspannen is belangrijk, maak een praatje met die collega waarvan je weet dat die het zwaar heeft. Toon persoonlijke interesse, kleine moeite en je kan er iemand mee verrassen. Zorg wel dat het gemeend is.

Doe vandaag eens vriendelijk tegen die collega waar je eigenlijk weinig contact me hebt en verbaas je over wat het voor effect kan hebben.

Photocredits: Pixabay
(https://pixabay.com/nl/illustrations/banner-koptekst-harten-dol-zijn-op-1090832/)