Wereldkankerdag

Bedrijfsfysiotherapie en Advies rondom arbeid en gezondheid

De impact die de diagnose kanker heeft op een patiënt en de directe omgeving is groot. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmogelijkheden ook specifiek gericht op de vorm van kanker die iemand heeft. Ondanks de verbetering in de behandelmogelijkheden blijft het veelal een zwaar proces wat, naast dat het intensief is, ook veel tijd vraagt.

Wanneer iemand kanker heeft gehad, krijgt men vaak te maken met de gevolgen van de ziekte en behandelingen. Denk aan vermoeidheid, angst en depressieve gevoelens, relatieproblemen of moeite hebben om het dagelijks leven en werk (indien van toepassing) weer op te pakken. Dat kan na de behandeling veel tijd en energie kosten. Het vertrouwen terug krijgen in je eigen lijf is voor veel mensen moeilijk. Zeker in de eerste periode als de behandelingen afgerond zijn en er bijvoorbeeld iedere 3 maanden een controle volgt. Het moment van de controle is altijd spannend, immers eerder heeft “je lijf je ook in de steek gelaten”. Gelukkig wordt de frequentie van de controles in de loop van de tijd minder en ieder goede uitslag geeft vaak meer reden tot vertrouwen. Daarnaast zijn mensen na een intensieve behandeling de balans in hun dagelijkse activiteiten kwijt en kunnen ze niet meer datgene wat ze eerder konden. Het meer pauze (moeten) nemen, zoeken naar een nieuw ritme in dagelijkse activiteiten en werk is een proces met vallen en opstaan.

Als het gaat om werk en de wettelijke regels wordt er verwacht dat er na 2 jaar duidelijk is wat je belastbare mogelijkheden zijn en zou er duidelijk moeten zijn of je terug kan keren in je eigen werkzaamheden (in eigen uren). Door de tijd die een behandeling vraagt is dat echter lang niet altijd het geval. Dat geeft veel onrust omdat men graag terug zou willen maar nog niet zo ver is.

Vanuit mijn werk als (bedrijfs-)fysiotherapeut krijg ik hier regelmatig mee te maken. Ik vind het een “mooi” onderdeel van mijn werk om mensen te ondersteunen bij het opbouwen van hun dagelijkse activiteiten en werk. Ik heb echt bewondering hoe mensen dat doen, zie ook “hun gevecht” om met kleine stapjes verder te komen. Dit kan door te trainen en fysiek sterker te worden maar ook door het meedenken wat de manier is om werkzaamheden gedoseerd op te pakken en dit duurzaam te doen zodat men ook weer toekomstperspectief krijgt en vooruitgang ervaart.

Voldoende redenen dus om aandacht te hebben voor deze Wereldkankerdag. De afgelopen dagen en ook komende dagen worden er rond Wereldkankerdag verschillende activiteiten georganiseerd om de gevolgen meer aandacht te geven en iets te doen voor de mensen die getroffen zijn door kanker. U kunt ze vinden op: https://wereldkankerdag.nl/over-wereldkankerdag.

Heeft u een vraag over de mogelijke behandelingen, laat het dan zeker weten.

Fotocredits: Pixabay Free-photo (https://pixabay.com/nl/photos/kanker-krant-woord-vergrootglas-389921/)