RSI, tijdige signalering en praktische tips.

Bedrijfsfysiotherapie en Advies rondom arbeid en gezondheid

Vandaag is het RSI dag. Ik kan het dus niet nalaten op deze dag hier aandacht aan te besteden. Ik kom RSI klachten herhaaldelijk in de praktijk tegen. Door signalen tijdig te signaleren kan erger worden voorkomen….

Uitleg:
RSI staat voor Repetitive Strain Injury, een verzamelbegrip wat al jaren gehanteerd word en nu ook wel KANS (klachten arm, nek en schouder) genoemd. Het kan gezien worden als een verzamelnaam voor spier en gewrichtsklachten van de nek, schouder, elleboog, pols en hand.

Ontstaan klachten:
Een klacht kan ontstaan door overbelasting gekoppeld aan herhaalde bewegingen. Belangrijk is om specifiek te kijken waar een klacht vandaan komt, wat er overbelast wordt. Dat kan heel divers zijn.

Er wordt vaak de koppeling gemaakt naar beeldschermwerk omdat dat werkzaamheden zijn die in de huidige tijd veel uitgevoerd worden. Er zijn echter meer beroepen waarbij herhaald bewegen voorkomt, zoals lopende bandwerkers, musici of bijvoorbeeld kassa medewerkers.

Zolang als klachten na het stoppen van de werkzaamheden afnemen en snel daarna weg zijn zullen ze minder opvallen. Zo kan overbelasting heel geleidelijk ontstaan. Dat kan zorgen dat een medewerker in korte tijd toename van klachten ervaart. Eerder waren deze er ook, ze vielen echter minder op omdat ze na stoppen van de belastende activiteit verdwenen.

Signaleren en tips:
Belangrijk is de klachten tijdig te signaleren, dan zijn ze met verandering van enkele gewoontes positief te beïnvloeden. Enkele voorbeelden daarvan zijn:
* Het regelmatig veranderen van houding (de beste houding is de volgende houding, wat natuurlijk niet wil zeggen dat iedere houding even goed is).
* Tussendoor meer ontspanningsmomenten, neem een minuutje de tijd je muis los te laten en even naar buiten te staren, naast dat het goed is voor je ogen geeft het ook ontspanning van de spieren.
* Werkplekinstelling, zowel op het vlak van de hulpmiddelen (bijvoorbeeld een muis of een toetsenbord) als ook gedrag van medewerkers.
* Niet langer dan 2 uur per dag werken met een laptop. Een losse muis en los toetsenbord zijn essentieel als het gaat om het werken met een laptop

Nieuwsgierig geworden?
Bij Greet at Work Bedrijfsfysiotherapie zijn er verschillende mogelijkheden om te zorgen dat u en uw medewerkers kennis krijgen over de juiste instelmogelijkheden van de werkplek en de beschikbare hulpmiddelen.

Photocredits: Pixabay
(https://pixabay.com/nl/photos/kikker-stoel-comfortabel-tablet-pc-1234543)