Zo haal je meer uit het nieuwe werken

Bedrijfsfysiotherapie en Advies rondom arbeid en gezondheid

1) Wanneer werk je niet

Onderzoek door TNO geeft aan dat mensen die regelmatig thuis of telewerken vaker in de knel komen met hun tijd. Van belang is om prioriteiten te stellen, voor jezelf doelen formuleren en die te delen met collega’s en familie zodat zij je kunnen herinneren aan je eigen beloftes.

2) Wat is je bioritme

Niet voor iedereen is de biologische klok gelijk. Noteer voor jezelf wanneer je je goed kan concentreren, wanneer je je fit voelt. Vertaal dit naar de praktijk. Plan daarop je afspraken of plan een moment dat je onbereikbaar bent omdat je geconcentreerd wilt werken.

3) Waar werk je het best

Kijk per dag in je agenda wat je gaat doen en wat daarvoor de beste plek is. Het is van belang verder te denken dan je kantoor. Echt werken gebeurt vaak niet op kantoor. Mensen voelen zich op kantoor soms te veel gestoord om zich langere tijd op iets te kunnen concentreren.

4) Waar wordt je blij van

Bedenk waar je blij van word, wat je in je werk wilt bereiken. Als je weet wat je wilt kun je makkelijker keuzes maken en energie stoppen in werkzaamheden die je iets opleveren.

5) Hoeveel structuur heb je nodig

Bedenk hoe groot je behoefte is aan structuur. Bedenk hoe je opnieuw duidelijkheid kan scheppen door bv op een vaste dag met collega’s af te stemmen om op kantoor te zijn. Stem me tje leidinggevend af hoe je ondersteuning krijgt die je nodig hebt.

6) Hoe houd je contact

Minder op kantoor zijn betekent dat je collega’s minder ziet. Juist op de werkvloer prikkel je elkaar. Belangrijk is om af te spreken hoe je contact houd.

7) Experimenteer

Doe eens iets op een moment dat je het normaal niet doet. Voel je je daarna schuldig, dat is prima daarmee kom je buiten je comfort zone.

Bron: Saskia Langenberg, Je nieuwe werkleven