WerkKostenRegeling (WKR) / Bedrijfsuitje?

Bedrijfsfysiotherapie en Advies rondom arbeid en gezondheid

Greet at Work geeft u 2 belangrijke tips om belasting te besparen!

 Een bedrijfsuitje is leuk en bevordert het teamgevoel. Maar met ingang van 2015 loopt u als werkgever het risico om extra belast te worden wanneer u een teamuitje organiseert. Dit komt door de WKR, een fiscale regeling.

Greet at Work geeft u graag 2 tips om ook binnen de WKR een personeelsfeest zonder extra belastingheffing te organiseren. En de medewerkers steken er nog iets van op ook!

Tip 1. Organiseer teambuildingsactiviteiten

Bedrijven kunnen ervoor zorgen dat een personeelsfeest op nihil gewaardeerd wordt. Hoe? Door bijvoorbeeld in plaats van een personeelsuitje een teambuildingstraining te organiseren en daarin, naast het trainingsaspect, een leuke teamactiviteit te verwerken. Een trainer die lerende opdrachten geeft of een component van kennisoverdracht wordt gezien als een meerwaarde. Dit maakt dat de kosten onder “cursussen en trainingen” vallen en het voor u als werkgever financieel dus een stuk interessanter is.

Dus: Voor zover de activiteiten op en rond de studie in grote mate een zakelijk karakter hebben, zijn de gerichte vrijstellingen voor cursussen en dergelijke van toepassing. Voor zover de activiteiten in overwegende mate een consumptief karakter dragen, is sprake van een personeelsfestiviteit en dus het risico van 80% eindheffing. In sommige gevallen kan een factuur gesplitst worden in een educatief deel en een “leuk”-deel (voor de fiscus dan).

 Tip 2. Vier een personeelsactiviteit in uw bedrijf

Toch liever een traditioneel personeelsfeest met slingers en muziek in plaats van kennisoverdracht? Er zijn nog meer mogelijkheden om een personeelsfeest te organiseren, zonder dat uw feest extra belast wordt. Er is slechte een duidelijke voorwaarde: vier het feest op de bedrijfslocatie, waarvoor u als werkgever arbeidsverantwoordelijk bent. De waarde van het feest is dan nihil, volgens de fiscus. Een kantine, vergaderzaal, schuur of andere ruimte behorend tot het bedrijf kan bovendien prima worden omgetoverd tot sfeervolle feestruimte. Een DJ of entertainer maakt het geheel af.

Gratis 2 tips om de 80% heffing te voorkomen bij personeelsfeestjes

Als u zich erin verdiept heeft, zal het duidelijk zijn dat het organiseren van leuke dingen vanuit het werk u als werkgever in de toekomst zomaar duur kan komen te staan. Zeker als het om uitjes “zonder toegevoegde waarde” gaat. Maar gelukkig zijn er een aantal manieren om toch een personeelsuitje te organiseren zonder daar gelijk een flinke zak geld voor bij de fiscus te hoeven brengen. Op deze manier kan ook u het maximale uit de WKR halen.

Hoe zit het ook weer met de Werkkostenregeling of wel de WKR

De Werkkostenregeling: Hoe zit dat nou ook alweer? In 2011 voerde de Belastingdienst de WKR in en konden werkgevers kiezen de oude fiscale regeling te vervangen voor deze WKR. Vanaf 2015 is de WKR geen keuze meer: de overheid stelt de regeling voor alle werkgevers verplicht.

In het kort: Vergoedingen die niet onder de benoemde gerichte vrijstellingen of nihil waarderingen vallen, worden binnen de WKR gezien als eindheffingsloon. Populair gezegd: Alle vergoedingen (geld) en vrijstellingen (loon in natura) aan werknemers komen op één grote hoop, zoals het kerstpakket, de fiets van de zaak, een kraamcadeau, een laptop, bedrijfsfitness en ook het personeelsuitje. Zijn de kosten van al deze “leuke dingen” in totaal meer dan 1,2% van de totale brutoloonsom (de ‘vrije ruimte’), dan moet u over het meerdere 80% eindheffing/belasting betalen. Zo kan een bedrijfsuitje die de 1,2%-marge overschrijdt dus achteraf een behoorlijk duur grapje worden!

Via de werkkostenregeling mag een werkgever maximaal 1,2% van het totale (fiscale) loon binnen zijn bedrijf belastingvrij aan zijn werknemers betalen. Over het bedrag dat hierboven wordt uitgekeerd moet 80% eindheffing worden betaald. Bijzonder is verder nog dat:

  • er zijn zogenaamde gerichte vrijstellingen die buiten de regeling vallen
  • bepaalde verstrekkingen mag u op “nihil” waarderen
  • alles wordt gewaardeerd op de factuurwaarde, inclusief BTW

 Belangrijk om te weten:

Op Kamervragen over de fiscale behandeling van reis- en verblijfkosten in het kader van bedrijfsuitjes onder de WKR heeft de Minister geantwoord dat de reis- en verblijfkosten bij een bedrijfsuitje onder de gerichte vrijstelling vallen! Dus de kosten van het huren van een bus, de autokosten én de huur van de accommodatie. Het eten en programma vallen wel in het forfait.

Meer informatie over de WKR?

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!